Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Jak magazynować i podawać wino?

Opis

Nie wszystkie wina są przygotowywane do długotrwałego składowania. W większości wypadków zaleca się, aby spożyć wino tego samego roku. Na ogół, czerwone wino konserwuje się poprawniej aniżeli białe. Przebieg starzenia się wina przebiegać może w winiarniach. Wina wykwintne są na ogół gromadzone w dębowych beczkach. Drewno tych beczek przeważnie dodaje im szczególny aromat. Nie wszystkie wina nadają się do tego, tylko około 1 procenta. W tym celu korzystna jest stała temperatura w granicach od 7 do 21 stopni Celsjusza. W największym stopniu idealną temperaturą jest 14 stopni Celsjusza. W domach wina powinny być gromadzone w szafach lub ewentualnie piwnicach właściwie do tego celu przygotowywanych, które powinny spełnić podobne wymogi do tych, spotykanych w winiarniach (ciemno, miejsce chłodne i stabilne, względnie wysoka wilgotność, brak drżeń) – radzi sklep z winami. W tych pomieszczeniach przechowuje się butelki w pozycji pochylonej lub też leżącej. Z wyjątkiem ponadprzeciętnych zbiorów, nie jest potrzebne więcej niż cztery lata do otrzymania wina doskonałej jakości.

W większości wypadków białe wino pije się chłodne, to znaczy, że ma temperaturę między 8 a 10 stopni Celsjusza. Wino czerwone, tudzież, pije się w temperaturze pokojowej; właśnie dlatego odkorkowuje się je około pół godziny przed spożyciem. Zaleca się spożywanie czerwonego wina o temperaturze pomiędzy 18 a 22 stopniami Celsjusza. Niektórzy uważają, że bardziej odpowiednie są niższe temperatury, w granicach 15 i 16 stopni Celsjusza; a nawet pomiędzy 13 a 14 stopniami dla wina różowego. Jeśli chodzi o białe wino, chociaż doradza się, żeby pić je chłodne, istnieją wyjątki, gdy pije się w klimacie zimnym.

Z innej kwestii, wina musujące, takie jak szampan, wolno podawać w pojemnikach z lodem i zaleca się unikać gwałtownych zmian temperatury, takich, jakie się tworzą w zamrażalniku. Jeżeli chodzi o szampana, choć jest bardzo atrakcyjne i humorystyczne otwierać butelkę tak że wyskoczy korek i jego zawartość, etykieta mówi, że ma być rozpoczynany roztropnie. Istnieją karafki, w które przelewa się wino, żeby się strącił kożuch.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
X